Alessandra Sarelin, forlossningskonst.wordpress.com

Alessandra Sarelin, forlossningskonst.wordpress.com

~ Förlossningskonst uttrycker i bild det som pågår inom en väntande mamma, pappa, stödperson eller någon annan som förbereder ett barns födsel

~ I motsats till vad vi ofta tror, har alla förmågan att skapa konst när vi väl är släpper kraven på perfektion: Förlossningskonst kan var och en göra, och det behöver inte vara vackert

~ Förlossningskonst är inte konstterapi

~Boka en session alessandra.sarelin@gmail.com eller 040-7072331. Sessionen tar ca. en timme och kostar 30 euro. Jag har ett arbetsrum i Pargas (Finland) eller kan komma hem till dig i Åbo eller Västranyland. Sessionen innehåller vägledning för att rita en bild, din/er berättelse och reflektioner om processen och en gemensam diskussion om de saker som kom upp.

Förlossningskonst är att lära genom lek

Att göra konst är en form av lek. Och alla vet hur viktig leken är för att ett barn skall utvecklas och må bra. Kanske vuxna också behöver ”öva” på nya saker i form av lek? När föräldrar gör förlossningskonst får de en chans att leka i en risk-fri omgivning före den verkliga förlossningserfarenheten.

Förlossningskonst är inte resultat-orienterat. Syftet är inte att öva inför en viss typ av förlossning. Det är inte heller produkten, d.v.s. konstverket, som är intressant utan processen där det kommer till. Under processen kan det hända att föräldrarna får insikter som är viktiga för dem. Ibland är processen också helande. Men förlossningskonst är inte konstterapi.

Yttre och inre kunskap

Förlossningsförberedelsekurser brukar vara fullspäckade med fakta och kunskap som kommer från yttre auktoriteter. Den sortens kunskap behövs naturligtvis, men ofta glömmer vi att mänskor lär sig bäst genom erfarenhet, när de själva får upptäcka sina egna sanningar. För att kunna delta fullt ut i sitt eget barns födelse behöver föräldrarna den här formen av inre kunskap; ingen kan berätta för dem om just deras erfarenhet, deras känslor. När föräldrar målar känner de snarare än tänker på det de lär sig, och det här kan visa sig vara ett effektivt sätt att upptäcka nya saker och få kontakt med omedveten kunskap.

Med hjälp av förlossningskonst kan föräldrar se tidigare dolda resurser och styrkor, och identifiera hinder för att använda de här resurserna. De kanske börjar söka och välkomna stöd på ett nytt sätt. Man kan säga att förlossningskonst aktiverar föräldrars inre kunskap – det de redan vet men kanske inte vet att de vet. För förstföderskor kan det också vara stärkande att se sig själv föda.

Att måla eller skapa på annat sätt är alltid en process som är omöjligt att förutspå, som är full av överraskningar. Det är en förlossning ofta också. Genom att göra förlossningskonst kan föräldrar förbereda sig att möta det okända, det oförutsägbara och överraskande.

Det är inte endast väntande mammor och pappor som kan aktivera sin inre kunskap genom att göra förlossningskonst. Också förlossningspersonal, stödpersoner och föräldrar som redan har barn kan få mycket ut av processen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: