Den svarta fågeln utanför fönstret

22 november, 2011

Det är få saker som jag minns så tydligt från min förlossning som den svarta fågeln jag såg utanför fönstret i slutet av öppningsskedet. Det var efter en hel dag av hårt arbete och jag var ganska utmattad. Sammandragningarna hade varit mycket kraftiga en tid och jag började tvivla på om jag skulle orka. Då tittade jag ut genom fönstret och såg den svarta fågeln.

Idag har jag lärt mig att fåglar symboliserar styrka, både fysisk och mental, och suveränitet. De är viktiga symboler när vi går igenom övergångar från ett skede till nästa. Svart färg är knuten till en värld mellan världarna; svart är nedstigningens färg. ”Svart är ett löfte om att du snart skall få veta något som du inte känt till förut,” skriver Clarissa Pinkola Estes i boken Kvinnor som slår följe med vargarna.

Allt det här passar så väl in på min upplevelse (tills jag lät barnmorskan styra och ställa och kränka min suveränitet). ”Jag orkar med vad som helst”, hörde jag mig själv plötsligt säga när jag lutade mot min man. Jag var i en värld mellan världar, i ett annat
sinnestillstånd. Jag steg ner i det okända och gick igenom min initiering där jag fick veta mycket jag inte tidigare vetat.

Varför den svarta fågeln är död eller skadskjuten på den här teckningen får var och en själv avgöra. När vi gör förlossningskonst analyserar vi inte bilden som uppstår. Låt bilden tala till dig istället för att analysera den. Processen ger ofta nya insikter, men genast när vi kopplar ihop en bekant berättelse med bilden så dör den.

Stop — Look — Listen
Let the image breathe and unfold – before you name or describe it.
The moment you know what your drawing means, or you attach an old ‘story’ to it: it will die.
It will no longer speak to you.

~Pam England

Annonser

Ett svar to “Den svarta fågeln utanför fönstret”

  1. Marjo said

    Spännande! En svart fågel satt ofta och tittade in på mig och Vilma i höghusköket, Vilma (6 mån ->) märkte den varje gång, fast den satt på motsatta höghusets tak. Det kändes speciellt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: